Κακοσμία

ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΑΣ? ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ!

Θα σας έχει τύχει σίγουρα να μιλάτε με κάποιον και να μην αντέχετε τη δυσάρεστη αναπνοή του ή κάποιος φίλος σας να πάσχει από κακοσμία και να διστάζετε να το πείτε. Είστε όμως σίγουρος για την ποιότητα της δικής σας αναπνοής;
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε αν το στόμα μας μυρίζει άσχημα ,καθώς η μύτη έχει την τάση να συνηθίζει τις οσμές. Γι’αυτό, αν αναζητούμε επίλυση στο πρόβλημα απαραίτητη είναι η ειλικρινής ενημέρωση από τους δικούς μας ανθρώπους.
Η κακοσμία προέρχεται από τη διάσπαση πρωτεϊνών που περιέχουν τα υπολείμματα των τροφών,το σάλιο,κύτταρα κ.α. από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας,που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή δύσοσμων πτητικών θειούχων ενώσεων.
Σε ποσοστό 80-90% η κακοσμία οφείλεται σε αμιγώς ενδοστοματικά αίτια όπως:

  • Ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα , δηλαδή σε παθήσεις των ούλων
  • Τερηδόνα (συνήθως τερηδόνα μεγάλης έκτασης που αφορά αρκετά δόντια)
  • Περιστεφανίτιδα (αφορά συχνά ημιέγκλειστους φρονιμίτες)
  • Εντοπισμένη οστεϊτιδα (ξηρό φατνίο συνήθως μετά από εξαγωγή)
  • Νεκρωτικούς πολφούς
  • Αποστήματα
  • Εξελκώσεις-Τραύματα του στοματικού βλεννογόνου
  • Κακότεχνες-βρώμικες προσθετικές εργασίες,όπως γέφυρες και τεχνητές οδοντοστοιχίες
  • Ξηροστομία
  • Λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας
  • Κατάλοιπα τροφών

Πως λοιπόν θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία που οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια;

  • Μία πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρό σας θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε το πρόβλημα και να διερευνήσετε την αιτία της κακοσμίας σας.Έπειτα από τη λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού θα σας διδάξει πώς θα ασκείτε σωστά τη στοματική σας υγιεινή και θα ελέγξει την ύπαρξη τερηδόνων,κακών-βρώμικων προσθετικών αποκαταστάσεων κ.λ.π.
  • Να επισκέπτεσθε τον οδοντίατρό σας μια φορά κάθε εξάμηνο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών. Αν τα ούλα και τα δόντια σας είναι σε καλή κατάσταση αυτό θα αντανακλάται και στην αναπνοή σας.
  • Αποτελεσματικό και τακτικό βούρτσισμα. Είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσετε τα ούλα και τα δόντια σας υγιή ,καθώς και την αναπνοή σας δροσερή και φρέσκια. Αν το κάνετε σωστά το βούρτσισμα θα σας πάρει 3 έως 4 λεπτά. Το βούρτσισμα μόνο του βέβαια δεν αρκεί. Για να καθαρίστε τα μεταξύ των δοντιών διαστήματα ιδιαίτερα αν αυτά είναι συνωστισμένα χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέσο για μεσοδόντιο καθαρισμό,όπως οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Τέλος,μέρος της στοματικής κοιλότητας αποτελεί και η γλώσσα την οποία οφείλουμε επίσης να καθαρίζουμε σχολαστικά.
  • Θυμηθείτε να αλλάζετε τη οδοντόβουρτσά σας τακτικά ώστε να είναι αποτελεσματική και καθαρή. Τρεις ή τέσσερις μήνες είναι ένα φυσιολογικό διάστημα για αλλαγή βούρτσας.
  • Αν φοράτε οδοντοστοιχίες (μασέλες) βεβαιωθείτε ότι τις καθαρίζετε καλά κάθε μέρα γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έχετε άσχημη αναπνοή. Επίσης πολύ σχολαστικά πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια τους όσοι ακολουθούν ορθοδοντική θεραπεία,γιατί τροφές σφηνώνονται μεταξύ των αγκίστρων και εκτός της κακοσμίας μπορεί να προκαλέσουν και τερηδόνα στα δόντια.
  • Εντάξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σας, καθώς τα λαχανικά έχουν λιγότερα πρωτεϊνικά παράγωγα, οπότε και λιγότερες βρομερές ουσίες.Κάνετε πολλά και μικρά γεύματα,πίνετε άφνονο νερό και γενικά φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά τη στοματική σας κοιλότητα.
  • Το κάπνισμα ενισχύει αρκετά την κακοσμία.Ελαττώστε ή κοψτε το κάπνισμα και σίγουρα εκτός από την αναπνοή σας, θα ωφελήσετε σε μεγάλο βαθμό και την υγεία σας.

Άλλες αιτίες(εξωστοματικές) στις οποίες μπορεί σπανιότερα να οφείλεται η κακοσμία του στόματος είναι νοσήματα του πεπτκού συστήματος,όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση,δυσκοιλιότητα,δυσπεψία.Επίσης προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα(ιγμορίτιδα,βρογχίτιδα κ.α.),φλεγμονές του φάρυγγα, συστηματικά νοσήματα που προκαλλούν ξηροστομία και άλλα συστηματικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.Οι διαβητικοί παράγουν ουσίες που ονομάζονται κετόνες και οι οποίες απεκκρινόμενες από τους πνεύμονες προκαλούν μία δυσάρεστη οσμή. Μερικά φάρμακα επιπλέον,μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, όπως τα ηρεμιστικά που περιέχουν ένυδρο χλωράλη και τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των πνευμόνων. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας με κάθε λεπτομέρεια το ιατρικό σας ιστορικό. Ο οδοντίατρος μετά τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού μπορεί να σας παραπέμψει σε ιατρούς άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσφαγία, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές, ρινικές εκκρίσεις, βήχα κτλ.
Τέλος αν το πρωινό σας ξύπνημα συνοδεύεται από κακοσμία μην ανησυχείται είναι φυσιολογικό.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς