Στοματική Υγιεινή

Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι καθημερινή στοματική υγιεινή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αστραφτερό χαμόγελο, με υγιή ούλα και δόντια, όπως και για μια φρέσκια και δροσερή αναπνοή. Στις μέρες μας, οι διατροφικές μας συνήθειες καθώς και οι φρενήρεις ρυθμοί που υπαγορεύει το σύγχρονο κοινωνικό μοντέλο, συχνά μας αναγκάζουν να αμελούμε τη φροντίδα της στοματικής μας κοιλότητας.

Οι περισσότεροι λοιπόν βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας, πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε να βουρτσίζουμε με το σωστό τρόπο?

Αρχικά ,είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στο στόχο της στοματικής υγιεινής, που είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και όλων των παθογόνων παραγόντων της στοματικής κοιλότητας και κυρίως της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Πρόκειται για μια μαλακή άμορφη ουσία που προσκολλάται στις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων, και αποτελεί τη βασική αιτία για νοσήματα όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Πολλοί θεωρούν πως βουρτσίζοντας δυνατά και με σκληρή οδοντόβουρτσα απομακρύνουν αποτελεσματικότερα την πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών.Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο λανθασμένος τρόπος βουρτσίσματος μπορεί να βλάψει τα δόντια προκαλώντας ακόμη και αποτριβές στη βάση ακόμη και σε ολόκληρη την επιφάνειά τους.

Όσον αφορά λοιπόν στον ιδανικό τρόπο βουρτσίσματος αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί διάφορες τεχνικές,όμως καμία από αυτές δε δείχνει να υπερτερεί της άλλης.Βασικός στόχος της χρήσης οδοντόβουρτσας είναι η απομάκρυνση της πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες,τις παρυφές των ούλων καθώς και της σχισμής μεταξύ δοντιού και ούλου.

  • Τοποθετήστε αρχικά την οδοντόβουρτσα σε γωνία κατά το δυνατόν 45ο ως προς την παρυφή των ούλων,έτσι ώστε θύσανοι της οδοντόβουρτσας να ωθούντε εντός της σχισμής
  • Με ήπιες παλίνδρομες κινήσεις ,χωρίς να σύρετε την οδοντόβουρτσα επάνω στην παρυφή των ούλων, βουρτσίστε την εσωτερική,την εξωτερική και την μασητική επιφάνεια του κάθε δοντιού
  • Θα πρέπει να έχουμε κατά νου επίσης πως κάθε φορά καθαρίζονται τόσα δόντια,όσα καλύπτει η κεφαλή της οδοντόβουρτσας
  • πρέπει να αφιερώνουμετουλάχιστον 2 λεπτά για το βούρτσισμα των δοντιών
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε να καθαρίζουμε και τη γλώσσα
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς