Λεύκανση

Έχοντας πλέον λύσει όλα τα λειτουργικά και βιολογικά προβλήματα του στοματογναθικού συστήματος η οδοντιατρική προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ικανοποιώντας και τις αισθητικές του απαιτήσεις. Η λεύκανση είναι η λιγότερο επεμβατική αισθητική παρέμβαση στον οδοντικό φραγμό, που μας επιτρέπει να χαρίζουμε στους ασθενείς μας πιο λαμπερά και υγιή χαμόγελα. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επικοινωνίας από ένα ζεστό και όμορφο χαμόγελο.
Συχνά οι ασθενείς μας ρωτούν αν η λεύκανση είναι επικίνδυνη για τα δόντια και ειδικότερα αν βλάπτει την αδαμαντίνη. Η απάντηση φυσικά είναι όχι, εφόσον βέβαια οι ασθενείς ακολουθούν πιστά τις ενδείξεις ασφαλείας ,ειδικές για κάθε τύπο θεραπείας, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου τους. Θα αποτρέπαμε μάλιστα τη χρήση λευκαντικών σκευασμάτων ή καλλυντικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χωρίς αυτά να έχουν συστηθεί από τον οδοντίατρο.
Οι βασικότερες τεχνικές οδοντικής λεύκανσης που εφαρμόζονται σήμερα είναι οι ακόλουθες:

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ
Ο τύπος αυτός λεύκανσης επιτυγχάνει ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε πολύ λίγο χρόνο κι εφαρμόζεται αποκλειστικά στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση στο οδοντιατρείο περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες σε πολύ μεγάλη πυκνότητα γι΄ αυτό θεωρείται ίσως πιο επιθετική μέθοδος από αυτή που εφαρμόζεται στο σπίτι. Μία ή δύο συνεδρίες είναι συνήθως αρκετές προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Εφαρμόζεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων ναρθήκων (μασελάκια) και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
Αρχικά ο οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια του ασθενούς και λαμβάνει αποτυπώματα προκειμένου να κατασκευασθούν οι νάρθηκες στο εργαστήριο. Στην επόμενη συνεδρία ελέγχεται η τέλεια εφαρμογή τους στο στόμα και χορηγείται το λευκαντικό υλικό καθώς και οδηγίες για τη θεραπεία. Υπάρχουν στην αγορά αρκετά σκευάσματα σε διάφορες περιεκτικότητες (φυσικά μικρότερες από αυτές της λεύκανσης στο ιατρείο) , ένα από τα οποία θα επιλέξει ο ασθενής σε συνεργασία με τον οδοντίατρο ανάλογα με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής του (λεύκανση την ημέρα ή τη νύχτα, 2-8 ώρες εφαρμογής κλπ).
Η λεύκανση στο σπίτι εφαρμόζεται από 5 έως 9 ημέρες και αποδίδει πολύ καλό και σταθερό αποτέλεσμα. Το χρονικό διάστημα της θεραπείας εξαρτάται φυσικά από τις προσδοκίες του ασθενούς και μπορεί να επιμηκυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντα σε συνάρτηση με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ:ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ο τύπος αυτός λεύκανσης παρέχει ίσως τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα καθώς καλείται να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω τεχνικών. Ο ασθενής υποβάλλεται εναλλάξ και στις δύο θεραπείες με τρόπο που θα σχεδιάσει ο οδοντίατρος, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στο μικρότερο χρόνο.

Συχνά οι ασθενείς μας ρωτούν για τη διάρκεια του αποτελέσματος, για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει αναλλοίωτο. Η αλήθεια είναι πως στην ερώτηση αυτή η απάντηση δεν είναι ούτε απόλυτη, ούτε σαφής. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις συνήθειες του ασθενούς. Το κάπνισμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών και άλλων ποτών ή τροφών που είναι πλούσιες σε χρωστικές ουσίες επιταχύνουν την επαναφορά του αρχικού χρώματος. Επίσης μία επιμελημένη στοματική υγιεινή θα συνδράμει σημαντικά στη διάρκεια,

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε και τη συμβολή της ηλικίας όπως και τον τύπο (την «ποιότητα») των δοντιών που επηρεάζουν αντίστοιχα τόσο τη διατήρηση του αποτελέσματος όσο και την ικανότητά τους να φτάσουν σε ένα αρκετά λευκό χρώμα μετά τη θεραπεία. Πάντως σε αρκετές περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η λεύκανση λειτουργεί μόνο στα φυσικά δόντια. Δεν έχει σε καμία περίπτωση εφαρμογή σε γέφυρες/ στεφάνες («θήκες») , εμφράξεις («σφραγίσματα») ή οδοντοστοιχίες. Η λεύκανση θα αφαιρέσει οποιεσδήποτε υπάρχουσες χρώσεις στις αποκαταστάσεις, αλλά δεν θα επηρεάσει το χρώμα των αποκαταστάσεων. Καλό θα είναι, πριν την θεραπεία της λεύκανσης, να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας την περίπτωση προσθετικών εργασιών καθώς και την αντικατάσταση των σφραγισμάτων.
Τέλος οι ασθενείς δεν πρέπει να υπερβάλλουν και οι προσδοκίες τους πρέπει μα περιορίζονται στα πλαίσια του εφικτού. Αν τα δόντια είναι ήδη λευκά και απλά θέλουν ένα τόνο λευκότερα ας σκεφτούν το κόστος σε σχέση με το αποτέλεσμα. Σίγουρα η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επεμβαίνουμε στη φύση αν δεν υπάρχει λόγος.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς